Skip to main content

Grbi

Bistrica ob Sotli

Sredi grba občine Bistrica ob Sotli je krona, vrh katere "čepi orel oz. orlica modre barve, v položaju pripravljenosti za vzlet". Ogledate si ga lahko na spletni strani Slovenskega grboslovja. V heraldiki je orel pogost motiv – tako kot je lev kralj živali, je orel najpomembnejša ptica. V moderni heraldiki pogosto pravijo, naj bi orel kazal na pogum in razsodnost.

Na seznamih evropske direktive o pticah so: planinski, kraljevi, kragulji, mali in ribji orel, veliki in mali klinkač, belorepec ter kačar, torej vse vrste orlov, ki se pojavljajo pri nas.

Kranjska Gora

Sredi grba občine Kranjska Gora stoji ruševec v napadalni drži. Ogledate si ga lahko na spletni strani Slovenskega grboslovja. Sicer pa del občine leži v Triglavskem narodnem parku, v območjih Nature 2000 je nekaj več kot polovica občine.

Kot simbol ga uporabljajo tudi v belgijskih Hautes-Fagnes, na avstrijskem Koroškem so njegova peresa simbol poguma in so jih zatikali za klobuk.

Dornava

Občini Dornava in Velika Polana sta si za enega od motivov v svojih grbih izbrali belo štorkljo. Ogledate si jo lahko na spletni strani Slovenskega grboslovja. V zgornjem delu grba je upodobljen baročni dornavski grad. Če grad obiščete, boste na njem lahko videli gnezdo štorklje.

Kot motiv so belo štorkljo uporabili tudi ponekod drugod: bela štorklja z zlato konjsko podkvo v kljunu, stoječa na cinah trdnjave, je simbol Železne županije na Madžarskem, v letečem položaju je upodobljena v simbolih krajev Veliki Stidin in Zarične v Ukrajini. Upodobljena naj bi bila tudi na kovancu za en cent.

Velika Polana

Velika Polana se od leta 1999 dalje ponaša z nazivom Evropska vas štorkelj, ki jim ga je podelila evropska fundacija Euronatur. Njen grb  si lahko ogledate na spletni strani Slovenskega grboslovja. V mnogih kulturah je štorklja sveta ptica, polna simbolike. Ker je sovražnica kač, ki so predstavljale hudiča, so jo visoko častili. V heraldiki naj bi štorklja simbolizirala sinovsko dolžnost oziroma naj bi bila emblem nekoga, ki je hvaležen.

OPo izročilu naj bi štorklje hranile svoje ostarele starše. So simbol nesmrtnosti, dolgoživosti, opreznosti, preudarnosti, pobožnosti, premišljevanja in  neomadeževanosti. Na seznamih evropske direktive o pticah sta bela in črna štorklja, torej obe vrsti, ki se pojavljata pri nas.

Žužemberk

Risa v skoku si je za motiv v grbu izbrala občina Žužemberk. Poleg medveda in volka je ris ena od velikih zveri, ki pri nas še živijo in jih Evropska unija posebej ščiti. Človeku se izogiba in skrivnostnega samotarja v naravi vidi le malokdo.

Ker je bil tekmec človeku, so ga v naših krajih v 19. stoletju iztrebili, nato pa v preteklem stoletju zopet naselili. Kot motiv v grbih ga najdemo tudi na Finskem (pokrajina Häme /Tavastia), v Litvi in Latviji, na Poljskem. Sicer pa v heraldiki ni pogost motiv, nosilec grba naj bi imel izjemno oster vid.

Gornji Petrovci

V spodnjem delu grba občine Gornji Petrovci lebdi srebrna vidra, opremljena z rdečimi kremplji ter z zlato ribo v gobcu. Ogledate si jo lahko na spletni strani Slovenskega grboslovja.

Vidra je tudi simbol Bernske konvencije, to je Konvencije o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov. Zaradi prisrčnega izgleda je pogost motiv v naravovarstvenih akcijah.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava