Skip to main content

Živalske vrste Nature 2000

Kako dobro poznate živalske vrste Nature 2000?

V mesecu živali smo izbrali 10 zanimivosti o 10 živalskih vrstah Nature 2000. Izpolnite naš kviz in preverite svoje znanje.

Kviz v pdf formatu za tisk je na voljo tukaj.


1.    Črtasti medvedek živi na gozdnem robu, ob gozdnih poteh in na območjih z zeliščno gozdno vegetacijo. Aktiven je podnevi in ponoči. Črtasti medvedek je vrsta:

A.    dvoživk
B.    zveri
C.    metuljev

2.    Raki veljajo za znanilce čistih in kakovostnih voda. Koščak je eden od treh domorodnih potočnih rakov v Sloveniji in glede na velikost je:

A.    najlažji evropski rak.
B.    najtežji evropski rak.
C.    najmanjši evropski rak.

3.    Hribski urh in nižinski urh sta dva predstavnika rodu urhov, ki živita v Sloveniji. Na Zemlji so odkrili le sedem vrst tega rodu. Po čem je ta žabam podobna dvoživka dobila ime?

A.    Urhi so dobili ime po razlikovalnem delu telesa od drugih brezrepih dvoživk, namreč urhi nimajo razvitih zaušesnih žlez na zatilju.
B.    Samci se v obdobju parjenja oglašajo z značilnim zvokom "uu-uu-uu" in tako privabljajo samice.
C.    Če urha presenetimo in se prestraši, se obrne na hrbet in z značilnim zvokom "uu-uu-uu" odganja plenilce.

4.    Platnica je do 45 cm dolga riba, za katero je značilna majhna glava in bočno sploščeno telo, pokrito z velikimi luskami. Prehranjuje se z vodnim rastlinjem, občasno tudi z vodnimi nevretenčarji. Vrste, ki se prehranjujejo s hrano živalskega in rastlinskega izvora, imenujemo:

A.    Multivor
B.    Solovor
C.    Omnivor

5.    Dolgokrili netopir je naš najhitrejši netopir, ki med letenjem doseže hitrost:

A.    60 km/h
B.    120 km/h
C.    10 km/h

6.    Kako se imenuje edina slovenska avtohtona sladkovodna želva?

A.    Močvirska sklednica
B.    Močvirska lončnica
C.    Močvirska pokrovnica

7.    Navadni škržek živi v nižinskih rekah in potokih z vodo dobre kakovosti in s prisotnimi gostiteljskimi vrstami rib. Kot filtrator prispeva k samočistilni sposobnosti voda. Koliko vode lahko dnevno prefiltrira ena velika školjka, med katere sodi tudi navadni škržek?

A.    100 litrov tedensko
B.    1 liter na uro
C.    40 litrov dnevno

8.    V Sloveniji živi 10 vrst sov, med njimi je pet vrst Nature 2000: kozača, mali skovik, veliki skovik, koconogi čuk in velika uharica. Katera od teh je najmanjša?

A.    Veliki skovik
B.    Velika uharica
C.    Mali skovik

9.    Drobnovratnik je jamski hrošč brez oči in pigmenta, ki je bil prvič odkrit leta 1831 v Postojnski jami. Z njegovim odkritjem je Slovenija postala zibelka nove veje biologije, ki proučuje organizme, živeče v podzemeljskih okoljih, jamah in vodah. Kako imenujemo to vejo biologije?

A.    Entomologija
B.    Ihtiologija
C.    Speleobiologija

10.    Med vrstami Nature 2000 so štiri vrste kačjih pastirjev. So ene največjih žuželk pri nas. Njihova posebnost so letalske sposobnosti - ker nadzorujejo vsako krilo posebej, lahko:

A.    letijo med parjenjem.
B.    letijo vzvratno.
C.    letijo tudi pod vodo.


Pravilni odgovori:
1. C, 2. C, 3. B, 4. C, 5. A, 6. A, 7. C, 8. C, 9. C, 10. B. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava