Skip to main content

9. forum Ekoregije Julijske Alpe

Konec oktobra je v Logu pod Mangartom potekal 9. forum Ekoregije Julijske Alpe – Listine za trajnostni turizem. Predstavniki Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) in italijanskega Naravnega parka Julijsko Predgorje (NP JP) so pregledali opravljeno delo in udeležencem med drugim predstavili predvidene dejavnosti v prihodnjem letu.

Na 9. forumu Ekoregije Julijske Alpe se je v Kulturnem domu v Logu pod Mangartom zbralo več kot 40 udeležencev. V pozdravnem nagovoru sta se direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik in predsednica NP JP Annalisa di Lenardo strinjala o pomenu dobrega čezmejnega sodelovanja.

Sodelavci obeh parkov, ki tvorita Ekoregijo Julijske Alpe, so predstavili pregled opravljenih aktivnosti od lanskoletnega foruma, ki je potekal na italijanski strani, v Pušji vasi. Povezovanje in sodelovanje med parkoma presega formalne okvirje, zato so prizadevanja za razglasitev Unescovega Čezmejnega območja Julijske Alpe tako pomembna. 

Posebna točka dnevnega reda je bila namenjena predstavitvi prijavnice za razglasitev Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe, ki naj bi združevalo dve dosedanji Unescovi biosferni območji z enakim imenom – Biosferno območje Julijske Alpe v Italiji in Biosferno območje Julijske Alpe v Sloveniji. Odločitev o razglasitvi Čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe bo znana predvidoma spomladi prihodnje leto.

Več informacij na tej povezavi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava