Skip to main content

Čebelar ponovno na Bizeljskem

Strokovnjaki Kozjanskega parka čebelarja v peskokopu Župjek na Bizeljskem, kjer se nahaja najstarejša kontinuirana gnezdilna kolonija, spremljajo že skoraj 40 let (od leta 1985). Čebelar je vrsta Nature 2000 in ena najbolj pisanih ptic v Sloveniji. 

Po vrnitvi s prezimovanja se čebelarji naselijo v že zgrajene rove ali začnejo kopati nove, ki jih za gnezdenje uredijo do konca maja. Sledita valjenje, ki traja do druge polovice julija, in obdobje hranjenja, ko mladičem hrano prinašata oba starša. Prav slednje obdobje je najprimernejše za opazovanje čebelarja, še posebej ob vročih in soparnih dnevih. V začetku avgusta čebelarji že zapustijo peskokop.

V peskokopu Župjek na Bizeljskem je za spremljanje gnezdenja najprimernejša tamkajšnja opazovalnica. Gledalci s svojo prisotnostjo ne smejo motiti aktivnosti čebelarjev. Čebelar gnezdi in hrani mladiče na gnezdilni steni v neposredni bližini opazovalnice. Za opazovanje priporočajo uporabo daljnogledov ali teleskopov. 

Fotoopazovalnica pod gnezdilno steno je namenjena izključno fotografom, ki morajo prihod vnaprej najaviti nadzorni službi Kozjanskega parka, s klicem ali sporočilom na telefonsko številko 041 381 560 (Toni Preskar). Več informacij na povezavi.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava