Skip to main content

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer odprl svoja vrata

V soboto, 3. februarja 2024, je prenovljeni Ekomuzej Pivških presihajočih jezer odprl vrata za obiskovalce. V projektu PIVKA.KRAS.PRESIHA so pri prenovi posebno pozornost namenili vsebini in novim pristopom v interpretaciji ter zagotavljanju popolne dostopnosti za gibalno ovirane osebe. Ekomuzej, ki je svoja vrata prvič odprl pred dobrim desetletjem, septembra 2013, predstavlja zgodbo o vodi na kraškem svetu Zgornje Pivke.

Ob otvoritvi so zbrane nagovorili župan občine Pivka Robert Smrdelj, direktorica Zavoda za turizem Jana Gržinič, vodja Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera Tadej Kogovšek in dolgoletni vodnik v Ekomuzeju Andrej Godina. Po uradnem delu in ogledu prenovljenega Ekomuzeja so se obiskovalci odpravili na voden sprehod do Petelinjskega jezera.

S prenovo in dograditvijo Ekomuzeja so v projektu PIVKA.KRAS.PRESIHA nadgradili interpretacijo naravnih in kulturnih značilnosti Zgornje Pivke. Obiskovalci lahko bolje spoznajo posamezne rastlinske in živalske vrste lokalnih travnikov.

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer pripoveduje zgodbo o naravi in življenju na tem posebnem koščku sveta. Posebna geološka zgradba območja v povezavi z neenakomerno razporejenimi padavinami povzroča veliko nihanje gladine kraške podtalnice. Ob visokih vodah nastane v dolini 17 presihajočih jezer. Njihovo nastajanje lahko obiskovalci spoznajo, če zavrtijo posebno mlinsko kolo, ki predstavlja posamezna jezera. V muzeju so na ogled tudi makete najpomembnejših življenjskih okolij mokrih in suhih travnikov, grmišč, gozdov in jam. Dopolnjujejo jih predstavitve izjemno pestrega rastlinskega in živalskega sveta v Pivški kotlini. 

Več informacij o Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer na tej povezavi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava