Skip to main content

Evropski dan Nature 2000: Narava v Sloveniji je med najbogatejšimi v EU

Divja Slovenija je prvi dokumentarec o pestrosti manj znanih živalskih in rastlinskih vrst v Sloveniji.

Celoten pogovor z ustvarjalci Divje Slovenije (60 min)
Premiera napovednika naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija (2:15 min)

Ljubljana, 20. maj 2021 - V petek, 21. maja, v vseh državah članicah Evropske unije obeležujemo dan največjega naravovarstvenega omrežja na svetu. Ob letošnjem Evropskem dnevu Nature 2000 so partnerji projekta LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) in ustvarjalci naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija gostili spletni dogodek o zakulisju nastajanja enega najbolj živalsko in rastlinsko pestrih dokumentarcev. Vsakodnevno za ohranjanje slovenske narave aktivno skrbi več kot 400 strokovnjakov s področij varstva narave, biologije, gozdarstva, kmetijstva, upravljanja voda, lokalne samouprave, turizma in drugih.

Slovenska narava je izjemna tako na evropskem kot svetovnem nivoju: z Naturo 2000 v Sloveniji varujemo več kot desetino vseh živalskih in rastlinskih vrst na ravni EU. Med njimi so najpogostejše ptice, ribe, žuželke, netopirji in dvoživke. Bogastvo slovenske narave je glavni vir navdiha režiserja, direktorja fotografije in producenta Mateja Vraniča, ki je s 15-člansko ekipo ustvaril njegov drugi naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija. “V 80 minutah smo zajeli različne življenjske vloge in letne čase v življenju 50 živalskih vrst. Od najvišjih alpskih vrhov in odmaknjenih dinarskih gozdov potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemlje kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja,” razlaga Vranič, ki pravi, da je film skorajda že končan, premierno pa bo v Sloveniji na velikih platnih zaživel jeseni: “Moj prvi naravoslovni dokumentarni film Ptice jezer sem posvetil domači Šaleški dolini, z Divjo Slovenijo pa sem želel prikazati izjemne podobe in redko videne prizore živalskega sveta celotne Slovenije.”

“Sem biologinja, a se zdaj kot vodja enega največjih naravovarstvenih projektov v Sloveniji večinoma ukvarjam z upravljanjem dejavnosti človeka v naravi. Zame je Divja Slovenija gibljiva slika bistva varstva narave. Pomaga nam doživeti naravo v njeni pestrosti, sodelovanju in medsebojni povezanosti ter s tem razumeti, zakaj je pomembno, da se za ohranjanje narave potrudimo,” ob Evropskem dnevu Nature pravi Maja Cipot, vodja LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji in dodaja: “Svoj pečat pri Divji Sloveniji so dali tudi številni biologi, strokovnjaki varstva narave, gozdarji, lovci in drugi, ki sicer tudi sodelujejo v projektu LIFE-IP NATURA.SI. Skupaj 15 partnerjev nas v 8-letnem obdobju povezuje področja biologije,  gozdarstva, kmetijstva in upravljanja voda za varstvo narave.” 

Poleg tako imenovanega krovnega projekta v Sloveniji na 50 območjih Nature 2000 v tem trenutku poteka 11 večjih projektov, ki so sofinancirani s strani EU iz sredstev kohezijske politike in nacionalnih sredstev. Namenjeni so ohranjanju in izboljšanju vrst in njihovih življenjskih okolij v Naturi 2000. Projekti povezujejo več kot 50 organizacij, med katerimi so lokalne skupnosti, regionalne razvojne agencije, zasebni zavodi, raziskovalne institucije, ministrstva, upravljavci zavarovanih območij in drugi. V njih sodeluje več kot 200 strokovnjakov različnih sektorjev in vsakodnevno skrbi za ohranjanje slovenske narave.

Naravoslovni dokumentarni film Divja Slovenija

Dokumentarni film Divja Slovenija predstavlja zelo pester živalski in rastlinski svet Slovenije. Pri vsaki pokrajini spoznamo njene značilnosti. Odkrivamo skrivno življenje nekaterih živalskih vrst. Tudi takih, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Priča smo posamičnim interakcijam med ljudmi in živalmi. Poseben pečat dajejo filmu zelo bogata ekosistemska pestrost, posnetki redko videnih prizorov, ki jih spremlja slikovita naracija znanstvenih spoznanj. Skozi 80-minutni film spoznavamo osupljive podrobnosti iz živalskega sveta, združene v privlačne in poučne zgodbe, ki jih prikazuje izjemna videografija. V dokumentarnem filmu nastopa več kot 50 živalskih vrst, 39 pa jih je predstavljenih tudi skozi zgodbe, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel - prehranjevanje oziroma lov, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče. Pri vrstah, ki jih vidimo pogosteje, so predstavljene njihove manj znane posebnosti. 

Dokumentarni film bo izšel v 80-minutni slovenski in 52-minutni angleški različici.
Predvidena premiera filma: september 2021. Dokumentarni film nastaja v koprodukciji s TV Slovenija in s sofinanciranjem Slovenskega filmskega centra.

LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000

Enega največjih naravovarstvenih projektov v Sloveniji, LIFE integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI), od leta 2018 koordinira Ministrstvo za okolje in prostor. Sodeluje 15 partnerjev s področja varstva narave, gozdarstva, kmetijstva, upravljanja voda, biologije in komuniciranja. Temeljni namen projekta je, da v sodelovanju med različnimi sektorji in deležniki prispeva k izboljšanju upravljanja Nature 2000 v Sloveniji. Poleg izboljšav na državni ravni partnerji v osmih območjih Nature 2000 izvajajo tudi konkretne akcije, kot so: obnovitev in vzdrževanje ugodnega stanja habitatov, preprečevanje zaraščanja površin, odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst, in druge. Projekt LIFE-IP NATURA.SI sofinancirajo Evropska unija iz sredstev programa LIFE, Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji.

Povezane vsebine: 
•    Evropsko naravovarstveno omrežje Natura 2000 v Sloveniji
•    Natura 2000 v Sloveniji v infografiki
•    Razvoj Nature 2000 v Sloveniji

fotografija s snemanja filma Divja Slovenija

Divja Slovenija (Foto: Arhiv Divja Slovenija).

fotografija s snemanja filma Divja Slovenija

Divja Slovenija (Foto: Arhiv Divja Slovenija).

fotografija s snemanja Divja Slovenija

Divja Slovenija (Foto: Arhiv Divja Slovenija).

fotografija s snemanja Divja Slovenija

Divja Slovenija (Foto: Arhiv Divja Slovenija).

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava