Skip to main content

Hvala, ker nam pomagate iskati progastega goža

V maju smo v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji pričeli s posebno iskalno akcijo največje nestrupene kače pri nas - progastega goža. Z iskalno akcijo nadaljujemo še 2 tedna, a že v tem trenutku so vaši odzivi presegli naša pričakovanja: s fotografijami in video posnetki smo našli 5 progastih gožev, od tega tri odrasle in dva mladiča.

Alenka Žunič Kosi, strokovna sodelavka Nacionalnega inštituta za biologijo, sprejema vaše klice in elektronsko pošto. Več kot 20 ljudi je posredovalo fotografije in video posnetke. Poleg progastega goža, ki smo ga zaznali v dolini Dragonje in na obali, smo dobili informacije o drugih nestrupenih kačah v Sloveniji: črnici, navadnem gožu, belouški in kobranki ter breznogega kuščarja navadnega slepca.

“Na naš poziv so se javili ljudje iz vse Slovenije in kar me najbolj veseli, da so vsi pokazali izredno pozitiven odnos do kač. Največkrat so jih opazili med delom na njivi, v bližini hiš ali vikendov ali pa med sprehodom v naravi. Na večini posnetkov so bile kače žive in v naravnem gibanju,” pravi Kosi-Žuničeva. Dodaja, da so ljudje večinoma kače srečali prvič in vrste najprej niso poznali. Istrani pa so povedali, da večinoma srečujejo črnico, progastega goža pa zelo redko.

Še dobra 2 tedna bomo iskali progastega goža

Z iskalno akcijo progastega goža v Slovenski Istri bomo nadaljevali še dobra dva tedna. Še vedno velja, če ga opazite (ali njegovo staro obleko - lev) in uspete fotografirati, nam fotografije ali video posnetke pošljite na elektronski naslov alenka.zunic-kosi@nib.si ali nas pokličite na telefonsko številko 059 23 27 74.

Kako prepoznamo progastega goža?

V Sloveniji je progasti gož izjemno redek in verjetno živi le na območju Slovenske Istre. Prepoznamo ga po sivem ali svetlo rjavkastem hrbtnem delu telesa, ki ima štiri temne proge vzdolž celotnega telesa, in temno progo na straneh glave, ki poteka čez oči. Samice dosežejo do 260 centimetrov, medtem ko so samci običajno manjši in odrasli dosežejo med 130 in 160 centimetri. Mladi progasti goži, dolgi do enega metra, pa izgledajo nekoliko drugače: nimajo vzdolžnih temnih prog, ampak črno obrobljene pike in lise po bočni strani telesa.

Video Živim z Naturo 2000: Hvala, ker nam pomagate iskati progastega goža

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava