Skip to main content

Izobraževanje za ohranjanje znanj in tehnik suhozidne gradnje

V Parku Škocjanske jame organizirajo izobraževanje za izvedence suhozidne gradnje. S tem želijo ohranjati veščine suhozidne gradnje vpisane na Unescov reprezentativni seznam nesnovne dediščine človeštva. Prvo izobraževanje je potekalo v maju, naslednji bosta v prvi polovici junija in v septembru 2023. 

V Partnerstvu kraške suhozidne gradnje organizirajo brezplačna izobraževanja, ki potekajo v projektu Suhi zid in ohranjanje kulturne krajine za kulturo, vključujejo tako teoretični kot praktični del. Teoretični del izvajajo strokovnjaki geologije, zgodovine, tipologije, tehnike, etike, oblikovanja kulturne krajine, biologije, prostorske zakonodaje, rokovanja z orodjem in varnosti pri delu, graditve objektov. Praktični del za pridobitev usposobljenosti za postavitev prostostoječega zidu, podpornega zidu in pastirske hiške vodijo nosilci veščine suhozidne gradnje. Izobraževanja potekajo na Poligonu suhozidne gradnje v Živem muzeja Krasa v Sežani, v Lipici in Parku Škocjanske jame.

K vpisu so povabili mlade in druge zainteresirane s Krasa z obeh strani meje, ki že imajo določeno predhodno znanje, so se večkrat preizkusili v obnovi suhih zidov in jih tovrstno delo veseli. Na novo usposobljeni izvedenci bodo v prihodnje skrbeli za vodenje akcij obnove suhih zidov, izvedbo izobraževanj in popularizacijo veščin ter razvoj tega pomembnega segmenta dediščine za ohranjanje identitete kraške krajine. Pridobili bodo teoretično in praktično znanje ter možnost vpisa v register nesnovne dediščine. Osvojili bodo potrebno znanje za pridobitev certifikata nacionalne poklicne kvalifikacije. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava