Skip to main content

Najdba najstarejšega laboda grbca v Evropi

Iz Slovenskega centra za obročkanje ptičev Prirodoslovnega muzeja Slovenije sporočajo izjemno novico o samici laboda grbca, ki so jo prvič obročkali v Avstriji že leta 1988. Nazadnje so jo opazili lani. Glede na znane podatke je ptica stara najmanj 34 let, kar predstavlja najstarejši poznani osebek laboda grbca.

Iz Slovenskega centra za obročkanje ptičev Prirodoslovnega muzeja Slovenije so sporočili, da je bila samica laboda grbca kot odrasla obročkana 16. 11. 1988 v bližini Linza v Avstriji. Leta 2013 so jo ujeli na Vrhniki in ji zamenjali obroček, ker je bil prvotni že zelo obrabljen. Takrat je dobila slovenski obroček z oznako LG690. Leto kasneje, 2014, so jo ponovno opazili v Avstriji, ko je bila ptica v 26. letu starosti. 27. 1. 2022 je bila ponovno opažena v Avstriji, ko so številko obročka prebrali na daljavo. Od prvotnega obročkanja do zadnje najdbe je preteklo dobrih 33 let. Samica je bila obročkana odrasla, zato v Prirodoslovnem muzeju Slovenije ocenjujejo, da je stara najmanj 34 let.

Glavni namen obročkanja ptic je proučevanje selitev in načina njihovega življenja. Z rednim zbiranjem podatkov, sodelovanjem in izmenjavo podatkov med državami lahko dobimo informacije o stanju populacij ptic selivk v daljšem časovnem obdobju ter se odločimo za ustrezne varstvene ukrepe. Večina držav po svetu ima tako vzpostavljen državni center za obročkanje ptic, v Sloveniji v okviru Prirodoslovnega muzeja Slovenije deluje Slovenski center za obročkanje ptičev (SCOP). Več o obročkanju ptic lahko najdete na tej povezavi.

 


Obroček na samici laboda grbca (Foto: David Nayer Hoeckerschwan)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava