Skip to main content

Naravoslovni dan posvečen gozdovom

Zadnji teden v maju je že tradicionalno posvečen slovenskim gozdovom. V tednu gozdov se po vsej Sloveniji zvrstijo številni dogodki, namenjeni različnim generacijam, a s skupnim ciljem – predstaviti pomen gozda in gozdarstva za zagotavljanja blaginje celotne družbe. Letošnji teden gozdov poteka na temo gozdovi prihodnosti. 

V okviru tedna gozdov je tudi letos potekal dan odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije, kjer so sodelovali tudi kolegi iz Krajinskega parka Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib. Na dogodek so povabili osnovne šole in vrtce, za katere so gozdni pedagogi in raziskovalci pripravili veliko kreativnih delavnic in iger. 

Letos se  je delavnic udeležilo 373 otrok in njihovih učiteljev. Pod krošnjami dreves in v laboratorijih inštituta so učenci preko zanimivih aktivnosti spoznavali gozdove ter procese, ki v njem potekajo. Spoznali so gozdne živali, od največjih do najmanjših. Posvetili so se zelo aktualni problematiki podnebnih sprememb, kako vplivajo na gozdne ekosisteme in tudi kakšen je pomen gozda kot blažilca podnebnih sprememb. Otroci so se prelevili tudi v raziskovalce in z različnimi metodami spoznavali delo, ki poteka v laboratorijih Gozdarskega inštituta Slovenije. Naučili so se, zakaj je pomembno, da imamo v naravi veliko različnih rastlinskih in živalskih vrst in da lahko ravnovesje v naravi dosežemo tudi z zavarovanjem območij, rastlinskih in živalskih vrst, kot se to izvaja Naturi 2000. Ideje za delavnice so gozdni pedagogi črpali tudi iz spoznanj projekta LIFE-IP NATURA.SI. 

Gozdni pedagogi, otroci in njihovi učitelji so bili nad doživetim navdušeni. Naslednje leto se ob tednu gozdov spet srečamo na dnevu odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije.  
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava