Skip to main content

Nova tematska pot v Mišji dolini

V projektu Mala barja – Marja so 27. novembra 2023 odprli Pot modrega bleščavca. Nova tematska pot v Mišji dolini ponuja izkustveno doživljanje največjega območja Nature 2000 v občini Velike Lašče. Projekt Mala barja – Marja si prizadeva za izboljšanje stanja bazičnih nizkih in prehodnih barij v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem.

Tematska pot je dobila ime po vrsti kačjega pastirja s temnomodro kovinskimi barvnimi krili, ki ga lahko pogosto srečate ob vodotokih Mišje doline. Kilometer dolga pot poteka vzdolž reke Rašice in je primerna za vse starosti. Informacijske table je oblikovala Špela Andolšek, avtorica ilustracij pa je Marjanca Prelog. Začetek Poti modrega bleščavca je TIC Kozolec na Trubarjevi domačiji, v katerem je tudi interpretacijski center Mišja dolina. Lokacija je hkrati tudi izhodišče kolesarske poti modrega bleščavca

Interpretacijski center skupaj s Potjo modrega bleščavca obiskovalcem ponuja vpogled v bogato lokalno naravno in kulturno dediščino v obliki interpretacijskih vsebin, ki so zasnovane za različne starostne skupine. Obiskovalci spoznajo lokalne posebnosti, kot so mokrišča, bogat vodni svet, raznolikost živalskih in rastlinskih vrst, mlinarstvo, žagarstvo ter ekstenzivno kmetijstvo. Vse to pa se prepleta z vodo, ki močno zaznamuje življenje v Mišji dolini in njeni okolici.

Interpretacijski center Mišja dolina in tematska pot sta del kohezijskega projekta Mala barja Marja 2017-2023. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija, odgovorni partner je Zavod Parnas.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava