Skip to main content

Novi komisar napoveduje vrednotenje obeh direktiv

Sedanji mandat je imela Evropska komisija komisarja za okolje, to je bil Janez Potočnik. V novi komisiji, ki jo je danes potrdil Evropski parlament, bo to področje svojo samostojnost izgubilo, saj je določen komisar za okolje, pomorske zadeve in ribolov.

Okolje ter pomorske zadeve in ribištvo povezuje predvsem potreba po ohranitvi naravnih virov, poleg tega pa so vsa tri področja ključni vektorji naše konkurenčnosti. Tako sta resorja za okolje ter pomorske zadeve in ribištvo združena v enega, kar odraža povezano logiko „modre“ in „zelene“ rasti, saj politike za ohranjanje okolja in morskih območij lahko igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju delovnih mest, ohranjanju virov ter spodbujanju rasti in naložb. Varstvo okolja in ohranjanje evropske konkurenčnosti morata iti z roko v roki, saj sta oba povezana s trajnostno prihodnostjo, pojasnjujejo pri Evropski komisiji.

Komisar bo vodil 2 direktorata: Direktorat za okolje (ENV) in za Direktorat za pomorstvo in ribištvo (MARE).

Predsednik komisije Jean Claude Juncker je v svojem pismu o misiji med nalogami novega komisarja na prvo mesto postavil: »nadaljnji temeljit pregled  sedanje okoljske zakonodaje tako, da bo ustrezala potrebam in namenom (fit for purpose) – v prvem delu mandata naj bi izvedel poglobljeno vrednotenje Direktive o pticah in Direktive o habitatih in ocenil možnosti, da se ju združi v bolj sodoben predpis. To je v svojih odgovorih parlamentarcem nato napovedal tudi Vella. Na vprašanje poslancev glede njegovega odnosa do nezakonitega lova na ptice na Malti je dejal, da mu nasprotuje.

Karmenu Vella je pred tem na Malti deloval kot minister za turizem, za industrijo in za javna dela.

Več:

  • Pismo o misiji J.-C. Junckerja, naslovljeno na kandidata za komisarja.
  • Zaslišanje kandidata za komisarja pred Evropskim parlamentom, 29. september 2014.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava