Skip to main content

Novosti na Pokljuki v projektu VrH Julijcev

V Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) so letos na Pokljuki obnovil informacijsko točko na prostem na Mrzlem studencu in del Pokljuške poti. Dela so potekala v projektu VrH Julijcev, ki se bo predvidoma zaključil konec letošnjega leta.

Na gozdnih cestah in označenih planinskih poteh so nove informativne tablice, ki označujejo mirna območja ter usmerjajo in informirajo obiskovalce. Nova ograja ob Blejskem barju preprečuje težko popravljive poškodbe zaradi dostopa na površine občutljivega visoko barjanskega ekosistema. JZ TNP je s projektnimi sredstvi nadomestil tudi dotrajano infrastrukturo na Mrzlem studencu, ki je več desetletij obiskovalcem služila kot prostor za počitek. Tu pa je tudi informacijska točka, kjer s tablami na interaktiven način obiskovalcem približajo življenje živali, rastlin in vodnega sveta Julijskih Alp.

Kaj lahko storimo obiskovalci za ohranjanje narave? Obisk ustrezno načrtujemo za lastno varnost in odgovornost do prostora, ki ga obiskujemo. Uporabljamo javni prevoz, parkiramo na urejenih parkirnih površinah, spoštujemo zapore in mirna območja, hodimo po označenih poteh in s seboj odnesemo vse odpadke. Nova in obnovljena infrastruktura, ki nastaja v projektu VrH Julijcev, omogoča odgovorno in varno doživetje narave za izkušene in nove obiskovalce TNP.

O projektu VrH Julijcev

VrH Julijcev je partnerstvo varstva narave, kmetijstva, gozdarstva, planinstva in turizma za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka. Povezuje aktivnosti devetih partnerjev za izboljšanje in trajno ohranjanje ugodnega stanja redkih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov. Projekt vodi Javni zavod Triglavski narodni park.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava