Skip to main content

O gozdni pedagogiki in Naturi 2000 po naj tematski poti leta 2021

Sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije v projektu LIFE-IP NATURA.SI so organizirali izobraževanje o gozdni pedagogiki ter interpretaciji narave in Nature 2000 po Poti po Logarski dolini. Slednjo je Turistična zveza Slovenije letos razglasila za naj tematsko pot.

Pot po Logarski dolini je tematska, naravoslovno-etnografska pot, ki poteka od kmetije Logar v spodnjem delu doline, skozi gozdove, mimo kmetij, preko travnikov, potokov in hudourniških strug do slapu Rinka. Zgodbe krajinskega parka Logarska dolina pričajo o tem, da so domačini skozi stoletja svoje bivanje uglasili z naravo. Turistična zveza Slovenije je letos že 30. zapored na tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna s pomočjo spletnih uporabnikov razglasila naj tematsko pot. Med 33 prijavljenimi je prvo mesto osvojila prav Pot po Logarski dolini.

V Zavodu za gozdove Slovenije, območna enota Nazarje, so v sklopu usposabljanj o gozdni pedagogiki ter interpretaciji narave in Nature 2000 organizirali terensko izobraževanje. Pod vodstvom vodnika Marka Slapnika, ki je tudi eden od avtorjev prenovljene tematske poti, so spoznali načrtovanje in prenovo poti, ki jo je v letih 2017 in 2018 prizadel močan vetrolom. V procesu načrtovanja prenove so bili vključeni tako lastniki zemljišč ter turistični ponudniki in vodniki kot tudi upravljalec poti, občina Solčava in turistična destinacija Logarska dolina - Solčavsko. 

Pot po Logarski dolini domačini opišejo kot najlepši sprehod skozi dolino. V celoti meri 7 kilometrov, obiskovalci pa si lahko izberejo tudi krajše odseke. Del poti do slapu Palenk in krožna botanična pot ob Domu planincev sta prilagojeni tudi za osebe na invalidskih vozičkih.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava