Skip to main content

Oddan projekt LIFE NOAH za izboljšanje življenjskih pogojev živali v severnem Jadranu

Po poročanju STA se projektni predlog ukvarja z izboljšanjem življenja velikih pliskavk, glavatih karet in vranjekov na specifičnih območjih severnega Jadrana. Omenjene vrste so ključne za ohranjanje določenih ekosistemov, obenem pa nudijo popoln vpogled v vrednost biotske raznovrstnosti in ohranitvenega stanja severnega Jadrana kot celote ter v vplive podnebnih sprememb.

Glavni cilj projekta je zmanjšati tveganje za zgoraj naštete ogrožene vrste z analizo njihovega trenutnega stanja, ranljivosti ter prihodnjih groženj. Z zbiranjem novih in ustreznih podatkov z namenskimi raziskavami in analizami bo projekt prispeval k razumevanju okoljskih sprememb, ki ogrožajo te vrste. Poleg tega bo projekt povečal zmogljivost upravljanja območij, zagotovil priložnosti za sodelovanje državljanov v znanosti in prispeval k utemeljitvi razširitve omrežja Natura 2000 na območja na morju.

Poleg tega bo projekt povečal zmogljivost upravljanja območij, zagotovil priložnosti za sodelovanje državljanov v znanosti in prispeval k utemeljitvi razširitve omrežja Natura 2000 na območja na morju.

Vodilni partner je Univerza na Primorskem, poleg izolske občine je med slovenskimi partnerji Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, tu so še partnerji iz Italije in Hrvaške.

Projektni predlog LIFE NOAH (LIFE Northern Adriatic Open Sea Habitats and Species) so ocenili na 6,67 milijona evrov. V primeru odobritve bodo projekt začeli izvajati jeseni 2022. 

Novica STA.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava