Skip to main content

Opazovanje ptic selivk v mreži šol in vrtcev Notranjskega regijskega parka

V Notranjskem regijskem parku so letos zato že drugič poskušali navdušiti otroke in učence za opazovanje prihoda ptic selivk v okviru DOPPS-ove raziskave SpringAlive. Pripravili so plakate s fotografijami bele štorklje, kmečke lastovke, hudournika in kukavice ter tabelo za vnašanje prvih letošnjih opažanj posameznih vrst ptic.

Za otroke v vrtcu so izdelali njihovi starosti prilagojene plakate, v katero so vzgojiteljice vsakemu otroku, ki je opazil določeno vrsto ptice, dale poleg njegovega imena žig. Seveda so otroci želeli kar čim hitreje dobiti vse štiri žige, zaradi česar so jih morali starši pogosto voziti v naravo in skupaj z njimi dobro opazovati in poslušati…

Namen je bil dosežen - vzgojiteljice in učiteljice so povedale, da so otroci in učenci veliko govorili o svojih opazovanjih. Pa ne samo to, mladi so tudi po prvem opažanju selivk še naprej z zanimanjem opazovali ptice in dogajanja v zvezi z njimi. Tudi število zabeleženih opazovanj v mreži šol in vrtcev parka ni bilo majhno – na plakatih je bilo skupno zabeleženih 233 opazovanj bele štorklje, 254 opazovanj kmečke lastovke, 173 opazovanj (slišanj) kukavice ter 93 opazovanj hudournika.

V akciji so sodelovali učenci nižjih razredov osnovnih šol iz Cerknice, Begunj, Grahovega, Rakeka, Nove vasi in Starega trga ter otroci iz Vrtca Martin Krpan Cerknica.

Več:
Meta Vončina Gnezda (meta.voncina@notranjski-park.si)
Presihajoče Cerkniško jezero (projekt LIFE)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava