Skip to main content

Otvoritev fotografske razstave “Narava povezuje” v Volčjem Potoku

Potujoča fotografska razstava “Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje” pričenja svojo pot v Arboretumu Volčji Potok, kjer bo 28. avgusta tudi slovenska premiera naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija. Razstava bo vsak mesec gostovala v drugem kraju po Sloveniji. Do novembra prihodnje leto si jo boste tako lahko ogledali še v Kopru, Slovenski Bistrici, Piranu, Kamniku, Izoli, Ljubljani in na Ptuju.

15 izjemnih živalskih in rastlinskih vrst Divje Slovenije

V LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) so v sodelovanju z ustvarjalci dokumentarnega filma Divja Slovenija pripravili potujočo fotografsko razstavo “Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje”. Razstava skozi avtorske fotografije ustvarjalcev Divje Slovenije predstavlja 15 manj znanih rastlinskih in živalskih vrst, med katerimi so predstavniki zanimivih vrst ptic, sesalcev, dvoživk, žuželk, plazilcev, rib in rakov ter tri vrste rastlin. Vsako fotografijo spremljajo zanimivosti iz življenja izjemnih prebivalcev slovenske narave.

V filmu Divja Slovenija režiserja, direktorja fotografije in producenta Mateja Vraniča, sicer nastopa več kot 50 živalskih vrst. 39 pa jih je predstavljenih tudi skozi zgodbe, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel - prehranjevanje oz. lov, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče. Pri vrstah, ki jih vidimo pogosteje, so predstavljene njihove manj znane posebnosti.

“Moj prvi naravoslovni dokumentarni film Ptice jezer sem posvetil domači Šaleški dolini, z Divjo Slovenijo pa sem želel prikazati izjemne podobe in redko videne prizore živalskega sveta celotne Slovenije. V več kot 80 minutah slovenske različice smo zajeli različne življenjske vloge in letne čase v življenju več kot 50 živalskih vrst. Od najvišjih alpskih vrhov in odmaknjenih dinarskih gozdov potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemlje kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja,” razlaga Vranič. Film bo v Sloveniji premierno prikazan 28. avgusta 2021 v Arboretumu Volčji Potok.

Razstava bo naprej na ogled v občinah pilotnih območij 

Potujoča fotografska razstava bo na ogled v različnih krajih Slovenije. Do novembra prihodnje leto si jo boste lahko ogledali še v Kopru, Slovenski Bistrici, Piranu, Kamniku, Izoli, Ljubljani in na Ptuju. Razen Izole in Ljubljane so to kraji v pilotnih območjih projekta LIFE-IP NATURA.SI (Slovenska Istra, Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci ter Štajerska), kjer projektni partnerji izvajajo terenske aktivnosti za ohranitev in izboljšanje stanja izbranih vrst Nature 2000 in njihovih življenjskih okolij. V knjižnicah bodo v času gostovanja razstave izpostavili knjižna dela o naravi. 

19. julij - 29. avgust 2021Arboretum Volčji Potok
1. - 30. september 2021    Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper
1. oktober - 5. november 2021Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica
6. november - 28. december 2021Knjižnica Ivana Potrča Ptuj
3. - 31. januar 2022Mestna knjižnica Piran
1. - 28. februar 2022Knjižnica Franceta Belantiča Kamnik 
1. - 31. marec 2022Srednja šola Izola
5. september - 3. oktober 2022Gimnazija Bežigrad
3. oktober - 18. november 2022Mestna knjižnica Ljubljana - Knjižnica Zalog


Več o naravoslovnem dokumentarnem filmu Divja Slovenija: www.divjaslovenija.com

Dodatne informacije: Vesna Stanić, Zavod Štirna (T: 051 232 308)
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava