Skip to main content

Poletni tabor za mlade nadzornike pod okriljem projekta VrH Julijcev

Dvajset učencev Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki sodelujejo v programu Mladi nadzornik, se v teh dneh udeležuje poletnega tabora na Pokljuki, ki ga Javni zavod Triglavski narodni park (JZ TNP) organizira v okviru projekta VrH Julijcev – Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku.

Četrti dan Poletnega tabora TNP 2022 – Mladi nadzorniki na Pokljuki se je vodstvo JZ TNP skupaj z novinarji pridružilo dvajsetim otrokom, ki dneve preživljajo v objemu pokljuških gozdov. Udeleženci tabora so se zjutraj po zajtrku v hotelu Jelka, kjer so nastanjeni, podali na pohod  do planine Zajavornik. Tam so si ogledali, kako iz mleka krav, ki se pasejo na planini, izdelujejo sir. 

Navdušeni nad pestrostjo, ki jo opazujejo v naravi

Dvajset mladih ljubiteljev narave sicer že od nedelje preživlja zanimive počitniške dni v osrčju Triglavskega narodnega parka v družbi sodelavcev JZ TNP, lovcev, gozdarjev in drugih strokovnjakov, ki tudi sodelujejo v projektu VrH Julijcev. Spoznavajo pomen kalov na gorskih pašnikih in planinah ter njihove prebivalce - dvoživke in rastline, ki so pomembne za ohranjanje pestrosti narave Triglavskega narodnega parka. Seznanjajo se z delom naravovarstvenega nadzornika TNP, pri čemer je seveda največje zanimanje za del popisovanja vrst, še posebej najbolj posebnih prebivalcev pokljuških gozdov, kot je divji petelin. Učijo se tudi varnega gibanja v gorah in opazujejo naravo ponoči.

V okviru projekta Mladi na vrhu so se podali tudi v gore, in sicer do Blejske koče na planini Lipanca. Ker jih na taboru učijo tudi pomena trajnostne mobilnosti, so se nekajkrat do različnih točk po planoti odpravili z brezplačnim organiziranim javnim prevozom, ki je vse poletje na voljo tako obiskovalcem kot domačinom, in sicer znotraj Triglavskega narodnega parka in na širšem Biosfernem območju Julijske Alpe.   

Otroci se zavedajo pomena ohranjanja narave 

Tabor vodita naravovarstveni nadzornik JZ TNP Jernej Legat in Mojca Pintar, ki je v JZ TNP zadolžena za področje okoljske vzgoje, vsak dan pa otroke obiščejo tudi sodelavci JZ TNP, zadolženi za različna področja, in strokovnjaki iz drugih organizacij, povezanih s skrbjo za naravo.  Kot je povedal Legat, je cilj takšnih taborov dolgoročno vzgajati mlade v okoljsko ozaveščene posameznike. Izpostavil je, da so mladi izvrstni učenci ter svoje znanje radi pokažejo v praksi. Pintarjeva pa je dodala, da se tabora udeležujejo kandidati za mlade nadzornike, ki jim bodo 11. decembra, na mednarodni dan gora, podelili priznanja in jih s tem uvrstili med čisto prave mlade nadzornike. 

Danes se je udeležencem tabora pridružil tudi direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik. »Sodelujemo s šolami oziroma z mladimi v osrčju Triglavskega narodnega parka, kjer imajo udeleženci tabora veliko za videti. Program je namenjen spoznavanju narave in ravnovesja v njej ter zavedanju, zakaj je to tako pomembno. Ključnega pomena je, da z mladimi delamo že od vsega začetka. To pomeni, da pridobivajo znanje in izkušnje o varstvu narave. Mladi nadzorniki vedo, kako se je v takšnem okolju treba obnašati, njihove navade pa močno pripomorejo k uresničevanju ciljev varstva narave, saj  jih prenašajo tudi na druge. Takšno spoštovanje narave pravzaprav pričakujemo od vsakega obiskovalca Triglavskega narodnega parka,« je poudaril dr. Potočnik. 

Tabor je namenjen učencem Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, ki sodelujejo v programu Mladi nadzornik, in je za udeležence brezplačen. Letošnji program poteka pod okriljem projekta VrH Julijcev - izboljšanje stanja vrst in habitatov Triglavskega narodnega parka. Partnerstvo projekta povezuje varstvo narave, kmetijstvo, gozdarstvo, planinstvo in turizem za ohranjanje narave Triglavskega narodnega parka, vsa ta področja pa so vključena tudi v program poletnega tabora. Mladi nadzorniki spoznavajo tudi sedem živalskih vrst, eno rastlinsko vrsto in štiri habitatne tipe Nature 2000, ki so na ravni Evropske unije ključni za ohranjanje narave in za katere potekajo varstvene aktivnosti v projektu VrH Julijcev. Obiskali  so tudi prenovljeno učno pot barje Goreljek, ki smo jo prav tako obnovili s pomočjo projektnih sredstev.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava