Skip to main content

Premierno prikazan film o ribah Bohinja

 

Krajši dokumentarni film Ribe Bohinja in njihovo skrito življenje prikazuje podvodno življenje Bohinjskega jezera in Save Bohinjke, je v objektiv ujel snemalec Ciril Mlinar, ki je specializiran prav za podvodni in speleološki svet.

Ob poplavi hitrih agresivnih filmskih montaž, ki zadnje čase prevladujejo v svetu, se je pri režiranju odločil prav nasprotno, za mehko meditativno obliko, ki je še posebej primerna za skrivnostni podvodni svet. Kamera in snemalec sta neopazna, zato se njuna prisotnost pri obnašanju rib ne pozna, kar daje gledalcu še dodatni občutek, da je z ribami pod vodo sam. Glasbo za film je skomponirala, odigrala in zapela Nika Solce. 

Od ti. Natura 2000 vrst, varovanih z direktivo o habitatih, je kamera spremljala blistavca, sulca, pohro in kaplja. Poleg njih pa tudi jezersko in potočno postrv, mavrično postrv (šarenko), lipana, klena, meneka, ostriža in sončnega ostriža.

Premiera je bila 28. septembra 2022 v Centru TNP Bohinj, v Stari Fužini. Filmu je sledila krajša predstavitev Projekta Ribja narava Gorenjske, ki se je osredotočal na širša območja treh vodnih lokacij s široko paleto elementov ribje naravne dediščine, pa tudi ponudbe aktivnega doživljanja narave: Ribniki Žeje, Trbojsko jezero in Bohinjsko jezero s pritoki/odtoki.

Film je bil posnet v okviru projekta Ribja narava Gorenjske.

Več:

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava