Skip to main content

Prvi koraki do čezmejnega biosfernega območja Julijske Alpe

V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani je decembra 2022 potekal uvodni sestanek institucij, organizacij in deležnikov z italijanske in slovenske strani, na katerem so bili predstavljeni vsi vidiki procesa kandidature za Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe.

Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe združuje dve obstoječi biosferni območji na obeh straneh meje, Biosferno območje Julijske Alpe in Riserva della Biosfera Alpi Giulie, ki ju upravljata Javni zavod Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje. Skupno območje čezmejnega biosfernega območja bi obsegalo skoraj 277.000 hektarjev površine.

Na srečanju so številni deležniki izkazali svojo podporo kandidaturi in poudarili njen strateški pomen ne le z vidika ohranjanja narave, ampak tudi z vidika trajnostnega turizma, tradicionalnih kmetijskih praks in ohranjanja lokalne kulturne dediščine ter identitete. Kot je pokazalo uvodno srečanje, bo kandidatura za Čezmejno biosferno območje Julijske Alpe osredotočena na sodelovanje, prijateljstvo in ravnovesje med lokalnimi skupnostmi in njihovim okoljem.

Več o srečanju si lahko preberete na tej povezavi.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava