Skip to main content

Prvi tematski poligon za Naturo 2000 in gozdarstvo

Nazarje 30. junij 2022 - V projektu LIFE-IP NATURA.SI so z namenom boljšega poznavanja in razumevanja te izjemne živalske vrste Nature 2000 pripravili serijo aktivnosti, ki se zaključuje z otvoritvijo tematskega poligona Ples divjega petelina. Na osnovi istoimenske namizne družabne igre, ki je na voljo tudi za brezplačno domačo uporabo, lahko od danes naprej pred muzejem Vrbovec v Nazarjah preizkusite svoje gibalne spretnosti in spoznate življenje največje gozdne kure v Evropi. 

Tematski poligon Ples divjega petelina je družabna igra v naravni velikosti  za spoznavanje prepletenosti življenja divjega petelina s človekom. Med igro na preprost način spoznavamo, kako lahko z majhnimi koraki prispevamo k boljšim življenjskim pogojem za divjega petelina v naših gozdovih. Prvi tematski poligon v Sloveniji so pripravili sodelavci LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji (LIFE-IP NATURA.SI) v sodelovanju z Muzejem gozdarstva in lesarstva Vrbovec ter Občino Nazarje.

Divji petelin je pokazatelj dobro ohranjenih gozdov


S slavnostnim prerezom traku so ga otvorili župan Občine Nazarje Matej Pečovnik, vodja projekta LIFE-IP NATURA.SI na Ministrstvu za okolje in prostor Maja Cipot, vodja sektorja za načrtovanje razvoja gozdov v ZGS Miha Marenče in direktorica Muzeja Vrbovec Barbara Šoster Rutar. Po prerezu slavnostnega traku so otroci preizkusili tematski poligon in izvedeli veliko zanimivosti, kako lahko z majhnimi koraki prispevamo k boljšim življenjskim pogojem za divjega petelina v naših gozdovih.

Župan Občine Nazarje Matej Pečovnik je na otvoritvi povedal: “Veseli smo bili povabila projekta LIFE-IP NATURA.SI in Zavoda za gozdove Slovenije, da pred Muzejem Vrbovec v Nazarjah, ki so središče Zgornje Savinjske doline, postavimo prvi tematski poligon za gozdarstvo in Naturo 2000. To je za nas pomembna dopolnitev tudi za turistično sezono, ki v naši občini postaja vse pomembnejša dejavnost. Želim si, da bi tudi domačini v čim večjem številu obiskovali muzej in brezplačno preizkusili nov poligon.”

Sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije že vrsto let sodelujejo s šolami in z vzgojno-varstvenimi centri pri organizaciji vodenih ogledov za boljše poznavanje narave v gozdnih območjih. Tematski poligon Ples divjega petelina je prvi tematski poligon Zavoda za gozdove Slovenije, ki ima sicer široko mrežo tematskih poti po Sloveniji in za Naturo 2000.

Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci so eno najpomembnejših območij za divjega petelina


“Divji petelin je največja gozdna kura pri nas in v Evropi in je pokazatelj dobro ohranjenih gozdov. Območje Kamniško-Savinjskih Alp in Grintavcev je eno največjih območij za divjega petelina v Sloveniji, ki se tradicionalno ponaša z največjimi populacijami te vrste,” je povedala Maja Cipot, vodja projekta LIFE-IP NATURA.SI z Ministrstva za okolje in prostor ter dodala: “V projektu LIFE-IP NATURA.SI smo v času sezone parjenja divjega petelina pripravili številne aktivnosti za boljše poznavanje njegovega življenja in potreb v Sloveniji in še posebej v projektnem pilotnem območju Kamniško Savinjske Alpe in Grintovci. V teh dveh območjih Nature 2000 smo 47 šolam razdelili namizne družabne igre, brezplačna različica pa je na voljo tudi na spletnem mestu natura2000.si. Pripravili smo tudi poseben kviz in v najbolj občutljivem času za parjenje in vzgojo mladičev divjega petelina informirali o pomenu te vrste za ohranjanje slovenskih gozdov.”

Vodja sektorja za načrtovanje razvoja gozdov v ZGS Miha Marenče je po prerezu slavnostnega traku povedal: ‘’Tematski poligon je razvit v skladu z načeli gozdne pedagogike, ki temelji na spodbujanju različnih spretnosti ter pridobivanju novih znanj o gozdovih in njihovem ohranjanju. Z novo pridobitvijo želimo gozdarstvo in varstvo narave približati najmlajšim, da bodo tudi prihodnje generacije ohranjale naravno dediščino tako dobro kot tiste pred nami. Muzej Vrbovec združuje tradicijo gozdarstva in lesarstva v Zgornji Savinjski dolini in za celotno Slovenijo predstavlja pomembno organizacijo za izobraževanje bodočih gozdarjev.”

Direktorica muzeja Vrbovec Barbara Šoster Rutar je dodala: “Že dobrih 20 let je naš muzej pomembna izobraževalna ustanova za otroke in odrasle, ki želijo spoznati zgodovino in tradicijo gozdarstva Zgornje Savinjske doline. Veseli me, da je prav pri nas nastal prvi tematski poligon in to za živalsko vrsto, ki ima pomembno vlogo v slovenskih gozdovih. Obiskovalci lahko od danes naprej pred muzejem preizkusijo tematski poligon in zaigrajo v plesu divjega petelina v naravni velikosti. V muzeju si pred začetkom igranja brezplačno izposodijo igralne elemente - kartice in figure.”


Več o spomladanski akciji ples divjega petelina najdete na tej povezavi.

Namizno družabno igro Ples divjega petelina za domačo uporabo najdete na tej povezavi.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava