Skip to main content

Razstava: Semena za življenje

Potujoča razstava Semena za življenje je 7. septembra začela svojo pot na Titovem trgu v Postojni. Obiskovalci si lahko ogledate raznolikost travniških rastlin in njihovih semen na 21 območjih Nature 2000 ter pomen ohranjanja pisanih travnikov v Sloveniji. Razstava, ki je nastala v projektu LIFE FOR SEEDS, bo na Titovem trgu v Postojni na ogled do začetka oktobra, nato se bo selila po prostorih partnerskih organizacij. 

Na otvoritvi sta zbrane nagovorili Tina Poljšak, vodja organizacijske enote Notranjski muzej Postojna, in Katarina Denac, vodja projekta LIFE FOR SEEDS. Obiskovalci so si razstavo lahko ogledali pod vodstvom Blaža Blažiča, varstvenega ornitologa iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Tema razstave Semena za življenje je varstvo treh ogroženih habitatnih tipov, in sicer suhi travniki s kukavičevkami, travniki z navadnim volkom in presihajoča jezera. Zanje v projektu vzpostavljajo semensko banko, v kateri bo na shranjenih 12.000 vzorcev semen, vsaj 300 različnih vrst. Z uporabo lokalnega semenskega materiala bodo obnovili dobrih 74 hektarov travnikov na sedmih območjih Nature 2000. 

Projekt LIFE FOR SEEDS izvaja Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije, Javnim zavodom Krajinski park Goričko, Javnim zavodom Triglavski narodni park in Notranjskim regijskim parkom.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava