Skip to main content

Rešen delfin nedaleč od Pirana

V začetku maja je potekala reševalna akcija delfina, ki se je zapletel v stoječo mrežo v bližini Pirana. Uslužbenci Akvarija Piran so uspeli odstraniti mrežo z delfina, ekipa društva Morigenos pa je delfina še nekaj časa po dogodku preventivno opazovala. Dogodek je pokazal na izjemno pomembnost dobrega sodelovanja med različnimi deležniki.

Ob prejemu klica o delfinu, ki se je zapletel v ribiško mrežo, se je ekipa društva Morigenos nemudoma odzvala in odpravila na morje. Na srečo so delfina v težavah opazili tudi uslužbenci iz Akvarija Piran, ki so bili že na morju, in pričeli takoj z reševanjem. Več o reševanju si lahko preberete na tej povezavi ali ogledate na posnetku.

Člani društva Morigenos so delfina potem še nekaj časa opazovali in se prepričali, da je z njim vse v redu. Ob identifikaciji so ugotovili, da gre za enega stalnih delfinov s tega območja, ki ga dobro poznajo že več let. 

Na društvu Morigenos so izpostavili pomen dobrega sodelovanja med različnimi deležniki pri razumevanju, reševanju in v prihodnje morda celo preprečevanju tovrstnih dogodkov: morjeplovci, ki so jih obvestili o delfinu, Akvarij Piran, ki je ob pravem času in s pravim plovilom lahko živali pomagal, lastnik mreže, ki je brez obotavljanja dovolil, da dvignejo njegovo mrežo, društvo Morigenos, ki je žival izsledilo, identificiralo in spremljajo njegovo stanje, ter Občina Piran, ki je olajšala hitrejši dostop do pristana z vozilom.

Društvo Morigenos delfine v Tržaškem zalivu in okoliških vodah preučuje od leta 2002, s poudarkom na raziskavah velikosti in razširjenosti populacije, vedenja, socialne in genetske strukture ter vplivov človeških aktivnosti na delfine. Za več informacij o delfinih pri nas obiščite www.morigenos.org ali www.delfini.si.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava