Skip to main content

Reševanje velikega skovika v Kozjanskem parku

Veliki skovik je za razliko od svojega imena majhna sova, ki jo lahko večkrat slišimo kakor vidimo. Je toploljubna vrsta, zato se vsako jesen seli v Afriko, kjer preživi zimo. Nazaj se vrne aprila, za gnezdenje pa izbira drevesna dupla na toplih prisojnih pobočjih. Najdemo ga v starih visokodebelnih travniških sadovnjakih, zato ni presenečenje, da ga gostijo tudi v Kozjanskem parku.

V začetku avgusta so v Kozjanskem parku prejeli novico o poškodovanem mladiču velikega skovika, ki so ga našli domačini v Gornji vasi pri Bizeljskem. S pomočjo navodil in strokovnega vodenja dr. Goloba iz Azila za prostoživeče živali na Muti, so mladička oskrbeli s hrano in pregledali, da ni poškodovan. V večernih urah so slišali oglašanje odraslega skovika, zato so se odločili, da je pomembno, da se čim prej vrne nazaj v naravo. 


Po dveh dneh si je povsem opomogel, zato so domačini na hruško v bližini najdbe postavili gajbico, namestili kamero in v mraku malemu velikemu skoviku zaželeli srečno pot. Naslednje jutro je bila gajbica prazna, posnetek pa je pokazal, da je mladiček varno odletel. Upamo, da je do danes že izpopolnil svoje letalske sposobnosti, saj je jesen pred vrati, s tem pa tudi njegova selitev v toplo Afriko.

Več o reševalni akciji na tej povezavi.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava