Skip to main content

Projekt SeaInsights za izboljšanje varstva in upravljanja severnega Jadrana

Sredi aprila je društvo Morigenos v Piranu gostilo prvi sestanek projekta SeaInsights, ki ga bodo skupaj s še petimi slovenskimi in italijanskimi partnerji izvajali dve leti. Cilj projekta, ki ga v skupni vrednosti 798.000 evrov financira Interreg Italija-Slovenija, je izboljšati varstvo in upravljanje severnega Jadrana s spremljanjem biotske raznovrstnosti z okoljsko DNA (eDNA) in vključevanjem javnosti. 

V projektu bodo z uporabo eDNA ocenili raznolikost morske favne severnega Jadrana in zagotovili podatke za oblikovanje smernic za uporabo eDNA pri spremljanju morske biotske raznovrstnosti. Projekt vključuje tudi uskladitev in izboljšanje metod spremljanja in podatkovnih zbirk za delfine; razvoj novih genetskih označevalcev; razvoj in testiranje inovativnih orodij za zbiranje vzorcev eDNA za individualno identifikacijo morskih sesalcev. Izvedli bodo raziskavo kulturnih ekosistemskih storitev, ki jih zagotavljajo morski in obalni ekosistemi ter pripravili smernice za čezmejno varstvo in spremljanje morskih sesalcev in morske biotske raznovrstnosti. Projekt je namenjen tudi ozaveščanju in spodbujanju trajnostnih praks v skladu z vrednotami lokalnih skupnosti.

Projekt SeaInsights - Vpogled v morje: Izboljšanje varstva in upravljanja severnega Jadrana s spremljanjem biotske raznovrstnosti z okoljsko DNA (eDNA) in vključevanjem javnosti vodi Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani s slovenskimi partnerji Društvom Morigenos in podjetjem DivjaLabs ter italijanskimi partnerji Univerzo v Padovi, nevladno organizacijo Dolphin Biology and Conservation in podjetjem Shoreline. Projekt se izvaja v okviru programa Interreg Italija – Slovenija.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava