Skip to main content

Semena z Goričkega na poti v semensko banko

V projektu LIFE FOR SEEDS so letos pričeli s pobiranjem semen v Krajinskem parku Goričko, ki jih shranjujejo v semenskih bankah v Ormožu in Jablah. V zbiranje semen so vključene različne lokacije po Sloveniji – cilj pa je nabrati kar 12.000 nabirkov semen.

V Krajinskem Parku Goričko bo pobranih nekaj več kot 800 nabirkov na suhih travnikih. En nabirek vključuje vrečko z minimalno 5.000 nabranimi semeni določene travniške vrste v posamezni rastni sezoni. Na Goričkem bodo pobrani na 40 vrstno pestrih travnikih.

Vsakemu nabirku dodelijo črtno kodo in šifro, ki jo vnesejo v posebej za ta namen ustvarjeno aplikacijo. Dodajo tudi informacije o vrsti rastline, lokaciji nabiranja, številu vrst na travniku, fotografijo rastline in druge informacije. Vrečko nato oddajo na Kmetijski inštitut Slovenije. Sodelavci inštituta nabirek očistijo, dodatno posušijo in ga dolgotrajno shranijo v ustreznih zamrzovalnikih na Kmetijskem inštitutu v Jablah ali v prostorih Društva za opazovanje in proučevanj ptic Slovenije pri Ormoških lagunah. 

Več informacij na tej povezavi.
 
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava