Skip to main content

Škocjanske jame med izbranimi 100 geotočkami

Ob praznovanju svoje 60-letnice je Mednarodna zveza geoloških znanosti (IUGS) predstavila prvih 100 geotočk, ki so izjemnega mednarodnega pomena. Na seznam so se uvrstile tudi Škocjanske jame. Priznanje IUGS izbranim točkam daje dodatno prepoznavnost in jih opredeljuje kot najvišjo znanstveno vrednost.

Mednarodna zveza geoloških znanosti (IUGS) je s 121 nacionalnimi člani, ki predstavljajo več kot milijon geoznanstvenikov, ena največjih znanstvenih organizacij na svetu. Zveza letos praznuje svojo 60. obletnico. Glavni dogodek ob obletnici je potekal med 25. in 28. oktobrom v mestu Zumaia, UNESCO Globalni geopark Baskovska obala. Na dogodku so predstavili prvih 100 geotočk, ki so jih opredelili kot geološko dediščino. Slovensko izbrano geotočko, Škocjanske jame na matičnem krasu, je na dogodku predstavil dr. Matevž Novak iz Geološkega zavoda Slovenije.

V procesu izbire sodelovalo več kot 200 strokovnjakov

Pri izbiri geotočk je sodelovalo več kot 200 strokovnjakov iz 40 držav in deset mednarodnih organizacij, ki predstavljajo različne discipline znanosti o Zemlji. Komisija IUGS je v marcu 2022 prejela 181 predlogov geotočk iz 56 držav. V aprilu in maju je predloge ocenilo 33 mednarodnih strokovnjakov. Na podlagi skupno 550 ocen je komisija IUGS izbrala prvih 100 geotočk IUGS in ob tem izdala knjigo s predstavitvami območij. Izbrane geotočke lahko preverite na tej povezavi, knjigo pa si lahko prenesete tukaj.

Geotočka oz. točka geološke dediščine IUGS je mesto z geološkimi elementi oziroma procesi mednarodnega znanstvenega pomena, ki se uporablja kot referenca ali pa znatno prispeva k razvoju geoloških znanosti skozi zgodovino. 

Izbrane geotočke so najboljši prikaz geoloških značilnosti in procesov na svetu

Po navedbah Geološkega zavoda Slovenije daje priznanje IUGS izbranim točkam dodatno prepoznavnost in jih opredeljuje kot najvišjo znanstveno vrednost. "To so točke, ki so služile razvoju geološke znanosti, zlasti njene zgodnje zgodovine. So najboljši prikaz geoloških značilnosti in procesov na svetu. So kraji čudovitih odkritij na Zemlji in v njeni zgodovini," so zapisali.

Vidnost in prepoznavnost prvih 100 geotočk lahko vodi tudi do njihovega še močnejšega spoštovanja, njihove uporabe v izobraževalne namene in, kar je najbolj pomembno, njihovega ohranjanja.

Škocjanske jame so eden od biserov na planetu Zemlja

Škocjanske jame z okolico so že od leta 1986 mednarodno priznano območje svetovnega pomena (UNESCO). Regijski Park Škocjanske jame je bil ustanovljen leta 1996. Poleg zavarovanega ima park še vplivno območje, ki z okoli 45.000 ha zajema celotno porečje reke Reke. Osrčje parka je enkraten jamski splet z veliko geološko, rastlinsko in živalsko pestrostjo ter bogato kulturno dediščino. Celotno zavarovano območje je tudi del omrežja Natura 2000 in ekološko pomembno območje. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava