Skip to main content

Slovenija na Expu v Dubaju tudi o pestrosti narave

Svetovna razstava Expo 2020, ki od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2022 poteka v Dubaju, je eden največjih mednarodnih dogodkov na svetu. Na njem države predstavljajo najnovejša dognanja in dosežke na znanstvenem, gospodarskem in družbenem področju. Ena od enajstih tematik slovenskega paviljona je tudi podnebje in biotska raznovrstnost. 

Slovenska predstavitev na Expo Dubaj ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini. V slovenskem paviljonu so izpostavljeni trije elementi, ki Slovenijo najbolj zaznamujejo: voda, narava in inovativnost. Privlačno zasnovana zunanjost paviljona ponazarja slovenski gozd.

V času tematskega sklopa podnebje in biotska raznovrstnost, ki poteka od 2. do 16. oktobra, Slovenija predstavlja tri naravoslovne dokumentarne filme, in sicer najnovejši naravoslovni dokumentarni film Mateja Vraniča Divja Slovenija ter dva dokumentarna filma Pragozd Krokar in Invazivke na poti, ki sta nastala v sodelovanju Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije. Naravni parki in dva naravna rezervata se predstavljajo v skupni video predstavitvi s svojimi najbolj zanimivimi pokrajinskimi elementi ter karizmatičnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Pestrost slovenske narave prikazuje tudi fotografska razstava Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje, ki sicer v slovenski različici potuje po slovenskih knjižnicah, v angleščini pa je obiskovalcem Dubaja na voljo v video formatu.

Pripravo predstavitvenih vsebin o pestrosti slovenske narave na Expo 2020 Dubaj je na povabilo SPIRIT Slovenija koordinirala ekipa projekta LIFE-IP NATURA.SI na Ministrstvu za okolje in prostor in Zavodu Štirna. Maja Cipot, vodja projekta LIFE-IP NATURA.SI, je ob tem povedala: “Narava v Sloveniji je med najbogatejšimi v EU in tudi v svetu. Veseli me, da je SPIRIT Slovenija izbral tematiko podnebje in biotska raznovrstnost za prvo od enajstih tem slovenske predstavitve na Expo 2020 Dubaj. Z vsemi predstavitvami in filmi smo za obiskovalce pripravili zanimive vsebine, ki odražajo stoletno dediščino varstva narave na Slovenskem in skrben odnos za njeno ohranjanje za prihodnje generacije.”

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava