Skip to main content

Sporocivrsto.si: sporočite informacije o črtastem medvedku

Na Zavodu za varstvo narave Republike Slovenije (ZRSVN) v projektu LIFE NarcIS zbirajo podatke o metulju črtastem medvedku. Razširjen je po vsej Sloveniji, najdemo ga na vlažnih in ne preveč senčnih gozdnih robovih z zeliščno vegetacijo. Če ste opazili črtastega medvedka, vas na ZRSVN vabijo, da ga fotografirate, podatke pa vnesete na sporocivrsto.si, ki deluje tudi na mobilnih napravah.

Črtasti medvedek je dobil ime po gosto dlakavi gosenici in značilnem črtastem vzorcu na zgornjih krilih odraslega metulja. Zelo barvit in prepoznaven metulj ima v mirovanju trikotno zložena krila. Zgornja stran sprednjih kril je črne barve s kovinsko zelenim sijajem in bledorumenimi vzdolžnimi ter prečnimi pasovi. Zadnja krila so opečnato rdeče barve, s tremi različno velikimi črnimi lisami. Do sedem centimetrov velike metulje, ki so aktivni podnevi in ponoči, lahko opazujemo od julija do začetka septembra. Odrasle metulje najpogosteje opazimo na cvetočih hranilnih rastlinah, kot je npr. konjska griva.

Črtastega medvedka varujemo po Bernski konvenciji, Uredbi o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah in Direktivi o habitatih. Je tudi med vrstami Nature 2000. Več informacij je dostopnih na spletnem mestu LIFE NarcIS

 


Črtasti medvedek na hranilni rastlini konjski grivi (Foto: Martin Vernik, ZRSVN)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava