Skip to main content

Sporocivrsto.si: sporočite informacije o hrošču rogaču

Na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) v projektu LIFE NarcIS zbirajo podatke o rogačih. Hrošč rogač je najtežja žuželka v Evropi. Ima povečano zgornjo čeljust, ki deluje kot orjaške klešče. Pri nas je rogač prisoten skoraj povsod, kjer uspevajo listnati gozdovi. Če ste ga opazili, vas na ZRSVN vabijo, da ga fotografirate, podatke pa vnesete na sporocivrsto.si, ki deluje tudi na mobilnih napravah.

Rogača, ki je kljub strašnemu videzu zelo miren in neagresiven, težko zamenjamo z drugo vrsto hrošča. Ima podolgovato, široko in rahlo sploščeno telo. Samca enostavno določimo že po rogovju podobni preobraženi čeljusti, s katero skuša premagati nasprotnika v boju za samico, teritorij ali hrano. Glava in noge so črne ali temnorjave barve, preostali del telesa pa je temno rjav do kostanjevo-rdeč.

V Sloveniji je hrošč rogač zavarovana živalska vrsta, varujemo ga tudi z omrežjem Natura 2000. Njegov življenjski cikel je neizogibno povezan z lesom, najpogosteje vseh vrst hrastov, pravega kostanja, velikega jesena in sadnega drevja, redkeje drugih listavcev. Odrasli hrošči so aktivni v mraku med majem in avgustom, najpogosteje pa med drugo polovico junija in prvo polovico julija. Najlažje jih v toplih poletnih večerih opazimo v času tik pred sončnim zahodom. 

Več informacij je dostopnih na tej povezavi.


Hrošč rogač (Lucanus cervus) (Foto: Martnik Vernik, ZRSVN)

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava