Skip to main content

Sporocivrsto.si: sporočite informacije o petelinčku

Na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) v projektu LIFE NarcIS zbirajo podatke o metulju petelinčku. Srednje velika vrsta dnevnega metulja se zadržuje na bolj vlažnih, delno zaraščenih travnikih in presvetljenih listnatih gozdovih. Nahaja se predvsem v nižinskih delih, v osrednji Sloveniji je precej lokalno razširjen, pogostejši je na Primorskem, na obronkih Vipavske doline, Krasa, v Goriških brdih in Brkinih. Če ste opazili petelinčka, vas na ZRSVN vabijo, da ga fotografirate, podatke pa vnesete na sporocivrsto.si, ki deluje tudi na mobilnih napravah.

Petelinček je dnevni metulj iz družine lastovičarjev. Prepoznamo ga po bledo-rumenih krilih in opaznem vzorcu temno rjavih do črnih lis in črtastih vzorcev. Na robu zadnjih kril se vzorci dopolnjujejo z rdečimi pegami, kjer lahko opazimo še zabrisane risbe svetlo modrih očesc. Valovit vzorec vzdolž zunanjega roba kril daje krilom nazobčan videz. 

Odrasle metulje lahko opazimo od aprila do junija. Samice odlagajo jajčeca na različne vrste podraščcev, ki so hranilna rastlina gosenic. Podraščci gosenicam zagotavljajo strupene snovi, ki se prenesejo tudi na odrasle metulje, zaradi česar postanejo plenilcem neokusni. 

Petelinčka varujemo po Bernski konvenciji in Direktivi o habitatih, na Rdeči seznam ogroženih metuljev Slovenije je uvrščen kot ranljiva vrsta. 

Več informacij je dostopnih na tej povezavi

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava