Skip to main content

Sporocivrsto.si: sporočite informacije o zeleni krastači

Na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) v projektu LIFE NarcIS zbirajo podatke o zeleni krastači. Vrsta je lokalno prisotna po vsej Sloveniji, najpogosteje jo najdemo v bližini gramoznic, peskokopov, na gradbiščih in v bližini naselij. Če ste opazili zeleno krastačo, vas na ZRSVN vabijo, da jo fotografirate, podatke pa vnesete na sporocivrsto.si, ki deluje tudi na mobilnih napravah.

Zelena krastača (Bufotes viridis) je ena izmed najbolj prilagodljivih dvoživk, saj je izredno odporna na vročino, izsušitev in slano vodo, kar ji omogoča preživetje v ekstremnih podnebnih razmerah. Kljub temu je v Sloveniji redka vrsta, uvrščena je tudi na Rdeči seznam ogroženih vrst kot ranljiva vrsta. Zelena krastača je tudi vrsta Nature 2000, kar pomeni, da jo varujemo v vsej Evropski uniji. Več informacij je dostopnih na spletnem mestu LIFE NarcIS

Zelena krastača

Zelena krastača ima izrazito bradavičasto kožo. Je manjša od sorodne navadne krastače. Ločimo jo tudi po svetlem hrbtu, belo-sive do peščeno rjave barve, ki je prekrit s številnimi zelenimi, pogosto temno obrobljenimi lisami in manjšimi rdečimi ali oranžnimi pikami. Obarvanost ji omogoča, da v nevarnosti splošči telo in okončine ob podlago ter se tako zlije z barvo okolice. Oglaša se z glasnim in značilnim dolgim naraščajočim napevom, ki ga lahko zamenjamo z oglašanjem žuželke bramorja (Gryllotalpa gryllotalpa). Je pretežno kopenska in ponoči aktivna vrsta, ki se v vodi zadržuje le v obdobju parjenja. Pogosto naseljuje začasne plitve vode brez rastlinja in plenilcev.
 


Zelena krastača (Foto: Monika Podgorelec)
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava