Skoči do osrednje vsebine

Sporocivrsto.si: sporočite informacije o zeleni regi

Na Zavodu Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) v projektu LIFE NarcIS zbirajo podatke o zeleni regi, naši najglasnejši žabi. V Sloveniji je splošno razširjena do nadmorske višine 800 m. Večji del leta se zadržuje na gozdnih obronkih, mejicah in travnikih z višjo vegetacijo. Če ste opazili zeleno rego, vas na ZRSVN vabijo, da jo fotografirate, podatke pa vnesete na sporocivrsto.si, ki deluje tudi na mobilnih napravah.

Zelena rega je v Sloveniji edina vrsta od šestih dvoživk iz rodu reg, ki so poznane na območju Evrope. Dvoživke so še posebej občutljive na izgubo življenjskega okolja, saj večina vrst v različnih delih leta in/ali življenjskega cikla uporablja tako vodne kot kopenske habitate. Večinoma je aktivna podnevi, toda njeno oglašanje in parjenje sta najintenzivnejša po sončnem zahodu. 

Prepoznavna je po živo zeleni barvi in gladki svetleči koži. Zelena rega doseže velikost od 3 do 5 cm, samice so navadno večje od samcev. Ima majhno glavo z velikimi izbuljenimi očmi in vodoravnimi ovalnimi zenicami, majhen okrogel bobnič in ozko temno rjavo progo, ki se razteza od nosnic preko oči in bobniča vzdolž bokov. Okrogle oprijemalne blazinice na konicah prstov zelenim regam omogočajo spretno plezanje po vejah, listih grmov, dreves ali trstičja in podobnih visokih rastlin.

V Sloveniji je zelena rega uvrščena na rdeči seznam kot ranljiva vrsta, zavarovana pa je z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, Bernsko konvencijo in Direktivo o habitatih, kar zajema strogo varovanje vrste.

Več informacij je dostopnih na tej povezavi


Zelena rega (foto: Tina Belej)

Hvala za vaš odziv

Če želite na vaš odziv prejeti odgovor odgovorne institucije, lahko zaprosite za odgovor.

Pomagajte nam izboljšati spletišče
Ste našli informacije, ki ste jih iskali?
DA NE