Skip to main content

V teku jesenska selitev žerjavov

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) spremljajo selitve žerjavov že vrsto let. Jeseni 2022, ko so zabeležili rekordno selitev žerjavov, so jih že do konca oktobra opazili več kot 20.000. Letos glavnino žerjavov še pričakujejo. 

Število žerjavov po besedah DOPPS narašča v večjem delu Evrope in temu primerno jih ob selitvah več opazimo tudi v Sloveniji, zadržijo se tudi dlje časa. Najpogosteje se pri nas žerjavi ustavijo na Cerkniškem jezeru in Ljubljanskem barju, se spočijejo in nahranijo ter tako naberejo energijo za nadaljevanje selitve. 

Več kot 100.000 žerjavov letos že v pomladanskem času

Prvo jato žerjavov na pomladanski selitvi so verjetno opazili že konec januarja 2023. Sicer pa je selitev, ki je trajala od 13. februarja 2023 do 11. aprila 2023, dosegla višek v začetku marca, ko so v enem dnevu opazili kar 51.168 žerjavov (44,8 %). Skupaj so pomladi 2023 opazovali 114.163 žerjavov, kar je največ doslej v sezoni in šele drugič več kot 100.000 žerjavov v posamezni sezoni. 

Zabeležili so tudi rekordno število jat za pomladansko selitev, in sicer 754. Povprečna velikost jate je štela 142 ptic, kar je med največjimi zabeleženimi do sedaj. Največja opazovana jata je bila ocenjena na 1.100 ptic.

Največ žerjavov so opazili v osrednjem delu Slovenije (30,5 %). Praktično brez žerjavov so bili jug, severozahod in sever države (skupaj 0,8 %). Največ žerjavov, opaženih na tleh, je bilo na Cerkniškem jezeru (896), večje število pa so opazili še v Krajinskem parku Sečoveljske soline ter med Hraščami in Zagonom pri Postojni.

Več o pomladanski selitvi žerjavov najdete v tem poročilu.

Ljubiteljska znanost: do največ podatkov o žerjavih s pomočjo prostovoljcev

Žerjavov med selitvijo ni težko opaziti. Selijo se v velikih jatah v V formaciji, ki jo lahko opazimo že od daleč, še prej pa jih slišimo, saj med letom glasno trobijo (prisluhnite trobljenju jate). Podatke o selitvah žerjavov večinoma prispevajo prostovoljci iz cele Slovenije. Velika količina njihovih podatkov omogoča izris vedno bolj natančnih selitvenih poti žerjavov čez Slovenijo, fotografiranje jat pa omogoča natančnejše štetje. Podatke za podrobnejše spremljanje pomladanske selitve 2023 je prispevalo več kot 300 različnih opazovalcev, med njimi kar 138 novih. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava