Skip to main content

Vabilo: Gugalnica, skupinski popis velike uharice na Krasu

Sodelavci Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) vabijo na tradicionalni popis velike uharice, največje vrste sove v Evropi. Letošnja Gugalnica na Krasu bo v petek, 8. marca 2024, popoldan. Velika uharica je ena izmed petih pri nas živečih vrst sov, ki sodijo med vrste Nature 2000. 

Skupinskega popisa velike uharice na Krasu se lahko udeležijo vsi zainteresirani. Sodelujoči so razdeljeni v skupine, ki skušajo registrirati večerno oglašanje vrste na v naprej izbranih točkah. Osnovni namen skupinskega popisa je monitoring velike uharice, ki je v Sloveniji redka in ogrožena vrsta. Po popisu sledi pregled rezultatov in predavanje o zanimivostih iz življenja velike uharice in aktualnih informacijah iz preteklega leta. Popis traja od 17. do 19 ure, sam dogodek pa se običajno zaključi v poznih večernih urah.

Na Gugalnico se lahko prijavite na elektronskem naslovu tomaz.mihelic@dopps.si. Število prijav je omejeno. Več informacij o popisu najdete na tej povezavi.

Velika uharica naseljuje vse glavne slovenske regije. Najdemo jo na območjih, kjer so ustrezna skalnata gnezdišča obdana z negozdnimi površinami. Največ gnezdišč je bilo odkritih na Krasu s Kraškim robom, v Vipavski dolini, na obrobju Ljubljanskega barja, v Posavskem hribovju in okolici Celjske kotline. Najredkeje so jo opazili na jugovzhodu Slovenije.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava