Skip to main content

Varovanje gnezd močvirske sklednice

Sodelavci Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje (JZ KP Ljubljansko barje) so v maju in juniju s telemetričnimi oddajniki opremili šest samic močvirske sklednice, da bi lažje odkrili in zavarovali njihova gnezda. Močvirske sklednice začnejo gnezditi junija, prve mlade želve pričakujejo konec poletja.

Močvirska sklednica je naša edina avtohtona želva celinskih voda. Jajca leže v plitve kotanje, ki jih pokrije z zemljo. Mlade želve se iz jajc izležejo v dveh do treh mesecih, z oklepom, velikim največ dva centimetra. 

Jajca močvirskih sklednic so zaradi tanke plasti zemlje pogosto hrana različnih plenilcev, na kmetijskih zemljiščih pa so v nevarnosti tudi zaradi težke kmetijske mehanizacije. Zato so sodelavci JZ KP Ljubljansko barje v projektu LIFE URCA PROEMYS na šest odraslih samic pravočasno namestili telemetrične oddajnike. Več kot mesec dni so ponoči, ko odlagajo jajca, sledili njihovemu gibanju. Deset odkritih gnezd so uspešno zaščitili s kovinsko mrežo, ki preprečuje plenjenje. Več na tej povezavi.

Aktivnosti potekajo v okviru projekta za ohranjanje močvirske sklednice Emys orbicularis v Italiji in Sloveniji – LIFE URCA PROEMYS, ki ga sofinancira LIFE, finančni mehanizem Evropske unije.
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava