Skip to main content

Večina najboljših tematskih poti vodi po območjih Natura 2000

Turistična zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerji že deseto leto zapored podelila nagrade najboljšim tematskim potem v Sloveniji. Pri nagrajevanju želijo opozoriti na poti, ki na različnih področjih največ ponujajo obiskovalcem. Ključna merila ocenjevanja so bila vtis in privlačnost, urejenost, vodenje in ponudba, dostopnost in varnost ter sporočilnost in predstavitev.

Jubilejno priznanje je dobilo deset izobraževalnih in rekreacijskih poti. V regijskih ali krajinskih parkih ležijo Tematska pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru, Učna pot Škocjan (Škocjanske jame), Krožna učna pot Strunjan in Pot po Logarski dolini. Vsa ta zavarovana območja so hkrati tudi območja Natura 2000. Pot po Krasu leži v območju Natura 2000.

Pot Drvošec poteka okoli Cerkniškega jezera, sprehajalec pa med potjo lahko opazuje presihajoče jezero, Slivnico in širšo okolico. Učna pot Škocjan se začne in konča v Matavunu, na poti pa si sprehajalci lahko ogledujejo globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Solčavska panoramska cesta  vodi po naravni in kulturni dediščini Solčavskega. V istem koncu Slovenije je tudi tematska, naravoslovno-etnografska pot po Logarski dolini. Na Krožni učni poti Strunjan je 15 vsebinskih točk, ki predstavijo geološke, geografske in botanične posebnosti krajine. Živi muzej Krasa predstavlja naravno in kulturno dediščino značilnega Krasa, kjer so številni tipični kraški pojavi, poroča RTVSLO.

Več:

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava