Skip to main content

Virtualni dogodek ob Evropskem dnevu Nature 2000: Pogovor z ustvarjalci dokumentarnega filma Divja Slovenija

Ob Evropskem dnevu Nature 2000 organiziramo pogovor z ustvarjalci naravoslovnega dokumentarnega filma Divja Slovenija.

Spletni dogodek bo potekal v četrtek, 20. 5. ob 9. uri v živo na platformi ZOOM in s predvajanjem dogodka v živo na Facebook strani Živim z Naturo 2000.

21. maja bomo v Sloveniji obeležili Evropski dan Nature 2000, enega največjih naravovarstvenih omrežij na svetu. V Sloveniji z Naturo 2000 varujemo 205 živalskih in 27 rastlinskih vrst ter 60 tipičnih naravnih okolij.

Izjemne podobe in nepoznano življenje številnih manj znanih živalskih in rastlinskih vrst v Sloveniji bodo zaživele v novem naravoslovnem dokumentarnem filmu Divja Slovenija, ki nastaja pod taktirko režiserja, direktorja fotografije in producenta Mateja Vraniča. 

Luč kinematografov bo film ugledal jeseni letos. Ob Evropskem dnevu Nature 2000 pa se bomo z ustvarjalci filma podali v zakulisje njegovega nastajanja. Iz prve roke bomo izvedeli, katerih 50 vrst živali bomo v več kot 80-minutnem dokumentarnem filmu spremljali v različnih letnih časih in z različnimi življenjskimi vlogami – od prehranjevanja, spopada za samice do skrbi za mladiče. Manj znani svet travnikov in življenjskih okolij rastlinskega sveta bodo v filmu predstavili iz vseh raznolikih pokrajin Slovenije.

Premiera napovednika filma
Ob zaključku pogovora si bomo premierno ogledali napovednik filma Divja Slovenija. Prvič bomo dobili vpogled v film, ki bo kot prvi predstavil pester živalski in rastlinski svet Slovenije.

15-članska ekipa ustvarjalcev
Voditelj se bo o nastajanju Divje Slovenije pogovarjal z nekaterimi ustvarjalci 15-članske ekipe dokumentarnega filma:
-    režiserjem, direktorjem fotografije in producentom Matejem Vraničem, 
-    soscenaristom filma in pisateljem Marjanom Žiberno,
-    skladateljem filmske glasbe in enim najbolj uspešnih glasbenih skladateljev mlajše generacije Leonom Firštom,
-    mednarodno uveljavljenim fotografom in prejemnikom nagrade Naravoslovni fotograf leta 2018 Miranom Krapežem in
-    z mladim ljubiteljskim fotografom Juretom Novakom, za katerega je bilo sodelovanje pri snemanju filma Divja Slovenija prva izkušnja s filmom.
 

fotografija snemanja v jami

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava