Skip to main content

Ureditev sekundarnih biotopov v Zalogu (EKSRP)

Sekundarni biotopi v Zalogu ležijo v območju Natura 2000 Temenica. Na delu območja bodo izvedli ureditve, da bi izboljšali življenjsko okolje tamkajšnjih redkih rastlinskih in živalskih vrst ter območje opremili za obiskovalce. 

 

Območje bodo uredili za ogled in obiskovanje na način, ki ne škodi osnovnemu cilju varstva narave pri tem pa se upošteva doživljanje narave s pasivno rekreacijo in okolijsko vzgojo ter znanja o naravi. V prvem delu projekta bodo uredili okoli 700 metrov dolgo krožno sprehajalno pot, talne lesene opazovalnice za ptice, opazovalnico za ptice v višini do 3 metrov, gnezdilno steno za ptice, ureditvene otoke, preproste lesene prelive in zelene površine. Do konca 2020 bodo opravljena gradbena dela na terenu, do konca 2021 pa bo poskrbljeno še za mehke vsebine projekta. Dela bodo tekla na 1,25 ha površine, celotno območje biotopov je sicer večje. 

Celotna investicija je ocenjena na slabih 122 tisoč evrov, 81 tisoč evrov je občina pridobila iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ( LASDBK)

Trajanje projekta: 2019-2023. 

Projekt vodi Občina Straža, partnerji so tudi  novomeško podjetje Tomas d.o.o., Ribiška družina Novo mesto in Osnovna šolo Vavta vas. 
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava