Skip to main content

Javni poziv: Istrijani za travnike

Obveščamo vas, da je od 22. maja 2023 odprt javni poziv Istrijani za travnike

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica objavlja javni poziv Istrijani za travnike, ki omogoča vključitev v prilagojeno kmetovanje s travišči na območju Nature 2000 Slovenska Istra. S sodelovanjem pri ohranjanju travišč Istre z izvajanjem prilagojenega kmetovanja v projektu LIFE-IP NATURA.SI lahko kmetje pridobite spodbudna finančna nadomestila (ukrep 1 in ukrep 2).

Glavne zahteve obeh projektnih ukrepov (U1 in U2) so časovno prilagojena košnja oziroma paša, obvezno spravilo pokošene trave ter opustitev mulčenja, dognojevanja, požiganja in siliranja. V okviru obeh ukrepov so oblikovane tudi izbirne zahteve ukrepov, ki omogočajo dodatno finančno nadomestilo.

Prilagojeno upravljanje s travišči spodbuja ohranjanje obstoječih travišč kot takih, saj podpira večjo biotsko raznovrstnost na območju, kar je eden izmed ključnih dejavnikov za uspešno kmetovanje. Z izvajanjem prilagojenega kmetovanja na traviščih Istre želimo ohranjati kvalifikacijske travniške habitatne tipe in kvalifikacijske vrste, vezane na travnike

Rok za oddajo vloge je do porabe sredstev oziroma do 31. decembra 2026. 

V primeru, da vas zanima sodelovanje v projektu LIFE-IP NATURA.SI ali želite dodatne informacije, nas lahko pokličete na 05 33 51 213 (Elena Štendler) ali pišete na elektronski naslov elena.stendler@go.kgzs.si.

Vse podrobnosti so navedene v besedilu in prilogah javnega poziva na spodnjih povezavah (povezave do dokumentov).

Vabljeni k udeležbi!
 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava