Skip to main content

Tretja izdaja novičnika Regljač: katera je dvoživka leta 2022?

V projektu LIFE AMPHICON, ki je namenjen ohranjanju dvoživk in obnovi njihovih habitatov, so izdali novo številko novičnika. V tokratni izdaji si lahko preberete o lanskoletnih akcijah prenašanja dvoživk čez cesto, dogajanju na prvi mednarodni konferenci projekta, vzrejni postaji za velikega pupka in drugih varstvenih aktivnostih za dvoživke. 

V letu 2022 v akcijah prenašanja dvoživk zabeleženih skoraj 79.300 dvoživk

V novi izdaji Regljača so predstavljeni rezultati, aktivnosti in terenske zanimivosti o posameznih akcijah prenašanja dvoživk čez cesto s kar 28 lokacij po Sloveniji. Po poročanjih organizatorjev se je teh akcij udeležilo najmanj 737 udeležencev, zabeležili pa so skoraj 79.300 živih in povoženih dvoživk. Akcije prenašanja dvoživk nam omogočajo spremljanje vsakoletnega stanja lokalnih populacij dvoživk. Na podlagi zbranih podatkov, primerjave števila vrst in njihove številčnosti v daljšem časovnem obdobju lahko dobimo vpogled v stanje in ogroženost tamkajšnjih populacij. Tako lahko zaznamo upadanje lokalnih populacij dvoživk in izvedemo ustrezne naravovarstvene ukrepe. V primeru, da prostovoljci redno in natančno beležijo podatke o poteku selitve dvoživk, so to tudi ustrezne informacije za opredelitev trajnih ukrepov na cesti.

V Regljaču si lahko preberete tudi rezultate 14 študij o dvoživkah in cestah Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), ki so bile izvedene v letu 2022.

Informacije o rezultatih akcij prenašanja dvoživk čez cesto lahko najdete na interaktivnem pogledu na spletnem mestu Informacijskega centra za varstvo dvoživk Slovenije, za več informacij o primerih dobre prakse za varstvo dvoživk in njihovih habitatov ter selitvenih poti jih lahko kontaktirate preko na telefonske številke 064 229 577 in elektronskega naslova info.varstvodvozivk@ckff.si ali spremljate napovednike na družbenih omrežjih projekta LIFE AMPHICON (Facebook) in Informacijskega centra za varstvo dvoživk (Facebook in Instagram).

Prva vzrejna postaja za velikega pupka v Evropi

Za ohranjanje in povečanje številčnosti majhnih ter ogroženih populacij dvoživk na robu izumrtja je podporna vzreja v umetnem okolju eden izmed učinkovitih ukrepov, ki izboljša stopnjo preživetja jajc in ličink. Za dolgoročno ohranitev populacije velikega pupka v območju Nature 2000 Dobrava–Jovsi so zato v projektu LIFE AMPHICON vzpostavili prvo tovrstno vzrejno postajo za dvoživke v Sloveniji in prvo vzrejno postajo za velikega pupka v Evropi. Sočasno s podporno vzrejo izvajajo tudi ukrepe za izboljšanje stanja kopenskih življenjskih prostorov in vzpostavitev mreže vodnih habitatov. 

V aktualni številki Regljača je podrobneje predstavljena dvoživka veliki pupek, ki so jo spletni uporabniki izglasovali za dvoživko leta 2022. Med drugim lahko preberete, kakšno starost in velikost lahko doseže, kako posamezne osebke ločimo med sabo, koliko časa porabi samica za odlaganje jajc in kako ta dvoživka hlini smrt.

Za dvoživko leta 2023 lahko glasujete na tej povezavi.

Udeleženci konference navdušeni nad naravo Radenskega polja

Prve mednarodne konference projekta LIFE AMPHICON se je udeležilo več kot sto udeležencev. V 3-dnevnem programu so udeleženci iz devetih evropskih držav združili raznolike izkušnje in dobre prakse za ohranjanje dvoživk in njihovih habitatov. Med konferenco se je na razstavišču EXPO LIFE predstavilo deset LIFE projektov. Več o dogajanju na konferenci.

Vabljeni k branju nove izdaje Regljača.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava